Podczas Letniego Festiwalu Filmowego TME „Polówka” w ramach sekcji „Zjedz mnie!”, prezentującej fabularne i dokumentalne filmy o jedzeniu i gotowaniu, w hotelu Cinema Residence zobaczymy dokument o tym jak kucharze mogą wpływać na losy świata.
„Kucharze historii”Reż. Péter Kerekes / Produkcja: Austria, Czechy, Finlandia, Słowacja 2009 / Gatunek: dokumentalny / Czas: 88’
Zagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć - zaskakujące jak język kuchni przypomina niekiedy określenia z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy ten film. Możemy się przekonać, jak bardzo niedoceniana jest rola tych, którzy zajmują na scenie wojny miejsca daleko w tyle, choć mają poważne zadanie: napełnić ogromny brzuch armii. Bohaterami filmu są wojskowi kucharze - dla nich nie ma raczej miejsca w podręcznikach historii. Okazuje się, że kuchnie polowe odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć przemożny wpływ na losy świata.